«ЦеДеПе. Центр допомоги підприємництву» Ведення бухгалтерії та не тільки

+380984857143
Повернутись назад

Податкові зміни на час карантину в Україні

Верховна Рада України 17 березня 2020 р. прийняла закон про підтримку платників податків на час карантину, який вводить в дії наступні норми:

– з 1 березня до 30 квітня 2020 року:
1. Підприємці (на загальній та спрощеній системах) та самозайняті особи звільняються від сплати ЄСВ. Це означає, що ЄСВ не буде нараховуватися за березень та квітень. Березень і квітень буде зарахований до страхового стажу таких підприємців.
2. За даний період не нараховується та не сплачується плата за землю;
3. Громадяни звільняються від штрафів і пені за прострочення виплат за споживчими кредитами. Борг не скасовується, кредит треба буде погасити.
4. Об’єкти нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки.

– з 1 березня до 31 травня 2020 року:
1. Не діють штрафи за порушення податкового законодавства.
Це не стосується порушень довгострокових договорів про страхування життя та недержавних пенсій.
Штрафи будуть нараховуватися за продаж без згоди податкової майна, що перебуває у податковій заставі, за порушення при виробництві, обліку, обігу пального та спирту, за порушення при нарахуванні ренти, ПДВ та акцизів.
2. Платникам податків не буде нараховуватися пеня. Нарахована, але не сплачена за цей період пеня буде списана.
3. 18 березня вводиться мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок бізнесу. Перевірки, які були розпочаті до 18 березня 2020 року і досі незавершені, тимчасово зупиняються.
4. Відтерміновується на 3 місяці введення в дію норм законів про касові апарати для всіх груп підприємців на спрощеній системі оподаткування.

– до 1 липня 2020 року:
Продовжується термін подання річної декларації про майно і доходи. Суму визначених до сплати податків можна переказати до 1 жовтня 2020 року.

Наша команда бухгалтерів продовжує роботу на час карантину в дистанційному форматі. Не хворійте та дотримуйтесь рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я!

Замовлення дзвінка